مراحل کار نوشتن پایان نامه: (تاریخ به روز رسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۷)
مرحله اول: قبل از تصویب پروپوزال
* جهت اطلاع دانشجویان گرامی، انتخاب scope (حوزه) پایان نامه کارشناسی ارشد با توجه به زمینه های تحقیقاتی اینجانب به شرح زیر مشخص گردیده است:
- Recommender Systems
- DSS
- Deep learning
- Social Networks
- Electronic banking
- Information security
—— Authentication
—— Privacy
—— Cryptography
—— Access control
- Multimedia
* از منابع جستجوی زیر یا موارد دیگر می توانید جهت دانش افزایی بهره ببرید:
google
scholar.google.com
science direct
e-library IAU
civilica
irandoc
Elearnica.ir
freepaper.me
* برای قسمت مراجع از جدیدترین مقالات استفاده شود. ۲۰۱۷ به بعد.
* دانشجویان گرامی می بایستی پس از بررسی حوزه های کاری نامبرده، حوزه مورد نظر خود را انتخاب نموده و به اطلاع من برسانند. در صورت تایید، می توانند مطالعه تئوری مورد نیاز (literature review) را داشته باشند تا در حد نیاز با حوزه انتخابی آشنا شوند. سپس با استفاده از منابع جستجوی فوق و به کمک key word های scope انتخابی، چند مقاله علمی جدید درحوزه مورد نظر انتخاب کرده و پس از تایید اینجانب، به عنوان مقاله بیس در نظر گرفته و به مطالعه و خلاصه سازی آنها بپردازند. با توجه به نمونه مقالات مشابه مطالعه شده درحوزه انتخابی، طی جلساتی حضوری و با هماهنگی و گفتگو پیرامون مقالات بیس، موضوع را انتخاب نموده و سپس اقدام به نوشتن پروپوزال نمایند. معمولا این پروسه چند ماهی زمان بر خواهد بود. بنابراین برای اینکه دانشجو بتواند از ظرفیت راهنمایی اینجانب استفاده کرده و در کوتاهترین زمان ممکن بتواند به مرحله دفاع از رساله برسد، می بایستی مطالعه و پیگیری مستمر داشته باشد.
همچنین برای توضیح بیشتر مراحل کار، می توانید توضیحات نوشته شده در یکی از کلاسهای حضوری توجیهی ببینید. (به استثنای مرحله ۷ ام که مربوط به درس سمینار است)
* جهت دریافت نمونه تحقیقات پیشین در زمینه امنیت اینترنت اشیا، کلمات کلیدی IoT و Security را در سایت elearnica.ir جستجو کنید.
* کتابخانه دیجیتال دانشگاه آزاد اهواز: (جهت بررسی پایان نامه های انجام شده گذشته)
http://diglib.iauahvaz.ac.ir
* موضوعات پیشنهادی در حوزه سیستم های پیشنهاد دهنده:
- سیستم های پیشنهاد دهنده و کاربرد آن در بازار بورس
- سیستم های پیشنهاد دهنده و کاربرد آن در ارائه مطالب مرتبط (سرویس جستجوی شغل: شغل های مشابه و مرتبط، سرویس آخرین اخبار: خبرهای مشابه و مرتبط، و...)
- سیستم پیشنهاد دهنده و کاربرد آن در تشخیص و درمان بیماری ها (با توجه به علائم بالینی بیمار، احتمال بیماری های مختلف و بهترین روش درمانی با توجه به شرایطش به او پیشنهاد شود)
- سیستم پیشنهاد دهنده برنامه روزانه غذایی
* برای دانشجویانی که هنوز به انتخاب موضوع نرسیده اند: موضوع پیشنهادی: تشخیص پزشکی از روی چهره با استفاده از یادگیری عمیق
(البته ممکن است مشابه موضوع کار شده باشد، لازم است مقداری خاص تر شود)
* سیستم های ایمنی مصنوعی یکی از مباحث جالب و جدید مطرح شده در حوزه هوش مصنوعی می باشد که اخیرا موضوعات دیگر را با استفاده از این مبحث مورد ارزیابی قرار داده و ایده های جالبی از آن ارائه شده است. جهت ایده پردازی، شاید بتوانید کاربرد این مبحث را در سیستم های پیشنهاد دهنده پیدا کنید. نمونه هایی از مقالات ارائه شده ارسال می شود. جهت آشنایی بیشتر می توانید به مقالات فارسی یا انگلیسی بیشتری مراجعه نمایید.
* دانشجویان گرامی توجه فرمایند موافقت اولیه به عنوان استاد راهنما بودن تنها پذیرش اولیه است و برای اینکه قطعی شود می بایستی با تلاش مستمر پروپوزال نوشته و تصویب گردد. از آن به بعد رسما متعهد به راهنمایی خواهم بود به این دلیل که عدم پیگیری دانشجو در تصویب پروپوزال، منجر به خالی ماندن ظرفیت می شود و چه بسا دانشجوی فعال تری بتواند سریعتر و با صرف وقت بیشتر تحقیقاتش رو جلو ببرد.
* دانشجویان گرامی جهت ثبت پروپوزال از طریق سامانه پژوهشیار به آدرس https://ris.iau.ac.ir مراجعه نمایند.
* یک نمونه تحقیقات انجام شده در زمینه سیستم های توصیه گر:
Project 3. Neural Networks in Business: Building a Movie Recommendation System
http://www.ntuzov.com/Nik_Site/Site_pages/Software_skills/Matlab.htm
* نمونه یک تحلیل سیستم پیشنهاد دهنده:
* سه مرحله در الگوریتم های فیلترینگ مشارکتی:
۱- محاسبه شباهت کاربران
۲- انتخاب همسایه ها
۳- محاسبه پیش بینی ها
* دانشجویان گرامی، منبع دیگری که امروز می خوام بهتون معرفی کنم YouTube است که در اون آموزش های بسیار جالب و اطلاعات مفیدی می تونید پیدا کنید که شامل روش های عملی برای پیاده سازی سیستم های پیشنهاد دهنده هستند. همچنین نمونه پروژه ها و روش های کار و مدل طراحیشون... برای ایده پردازی هم کمک خوبی می کند.
* یک کتاب آموزشی مفید فارسی براتون می فرستم حتما شروع کنید به مطالعه. اصول مهم سیستم های پیشنهاد دهنده را آموزش می دهد:
* A New Collaborative Recommendation Approach Based on Users Clustering Using Artificial Bee Colony Algorithm
* A content-based recommender system for computer science publications
مرحله دوم: بعد از تصویب پروپوزال
نکاتی درمورد نگارش پایان نامه پس از تصویب پروپوزال:
در نگارش پایان نامه می بایستی فرمت دانشگاه رعایت شود که از طریق تحصیلات تکمیلی قابل دریافت می باشد. اما به طور کلی ساختار آن به این صورت خواهد بود: (به نمونه پایان نامه های انجام شده برای الگوبرداری توجه شود)
چکیده: ابتدا مقدمه ای از موضوع مطرح شود. سپس اهمیت موضوع توضیح داده شود. در ادامه تحقیقاتی که دانشجو می خواهد انجام دهد بیان گردد و روش پیشنهادی را بطور خلاصه مطرح کند. در نهایت ذکر شود پس از تجزیه و تحلیل روش پیشنهادی، تحقیقات چه دستاوردی و چه بهبودی را بدست می آورد.
فصل اول: کلیات: حتما بایستی در آن، مساله مطرح شود به این معنی که بیان شود چه مشکل یا کمبود و محدودیتی از دید تخصصی نرم افزاری در موضوع پیشنهادی وجود داشته که قرار است با استفاده از روش پیشنهادی، آن مشکل برطرف شود. ساختار پایان نامه ذکر شود.
فصل دوم: ادبیات تحقیق و کارهای پیشین: شامل بیان تعاریف و مفاهیم مورد استفاده در پایان نامه و ذکر حدود ۱۰ مورد نمونه تحقیقات انجام شده قبلی که تا حد امکان نزدیک به موضوع تحقیق هستند به همراه یک جدول در پایان فصل که به طور خلاصه این تحقیقات پیشین را لیست و مقایسه کند.
فصل سوم: روش پیشنهادی: بسته به نوع کار، می تواند مدل، الگوریتم، چارچوب و ... باشد. نوآوری روش پیشنهادی دانشجو باید مشخص شود.
فصل چهارم: پیاده سازی و ارزیابی: در فصل سوم دانشجو ادعایی با ارائه یک روش دارد ولی معلوم نیست که ادعایش درست باشد یا خیر اما در این فصل چهارم با یکی از این دو روش (شبیه سازی یا توسعه نرم افزار) می تواند صحت ادعایش را اثبات کند.
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات
نکاتی درمورد نگارش با نرم افزار Word:
فهرست منابع با استفاده از نرم افزارهایی مثل Mendeley انجام شود تا درصورت نیاز به تغییر رفرنس ها، کار به درستی اصلاح شود و دستی انجام نشود.
برای دیدن آموزش هایی در زمینه Mendeley از لینکهای زیر می توانید استفاده نمایید:
معرفی هر فصل و عنوان آن که در ابتدای فصل می آید بایستی تنها در یک صفحه نوشته شود و در آن صفحه مطلب دیگری نیاید.
فونت، اندازه آن، فاصله بین خطوط (پاراگراف بندی) و دیگر نکات نگارشی بر اساس قالب پیشنهادی دانشگاه رعایت شود.
برای تمامی شکل ها، جدول ها، و رابطه ها رفرنس دهی انجام شود. به این معنی که مثلا قبل از آوردن شکل عبارتی مثل "نمودار ۳-۱ توزیع گره های شبکه را نشان می دهد [۳۴]." ذکر شود. اگر شکل از منبعی کپی شده و آورده شده است، ذکر منبع در توضیح رفرنس قبل از شکل یا جدول یا رابطه الزامی است (در مثال قبل [۳۴]) و لازم نیست این منبع در پانویس شکل هم مجددا ذکر شود. درصورتی که دانشجو خودش شکل را ترسیم کرده، ذکر منبع لزومی ندارد. برای هر شکل، جدول یا رابطه، از تب References گزینه Insert Caption را استفاده کرده و نام و توضیحی برای شکل یا جدول یا رابطه بنویسید. سپس برای رفرنس دهی به شکل یا رابطه یا جدول، در بالای شکل یا رابطه یا جدول (یا هرجایی که رفرنس داده می شود)، با استفاده از Cross-reference شماره شکل، جدول یا رابطه آورده شود (در مثال قبل: ۳-۱) تا به صورت اتوماتیک تنظیم شود.
شماره تیترهای مطالب را با استفاده از list level یا multi level list مرتب نمایید تا برای فهرست مطالب هم بخوبی آورده شوند و به صورت دستی این کار انجام نشود.
اگر تیترهای مطالب به درستی انجام شده باشند، می توان از پنل Navigation قسمت Heading، نمودار درختی فهرست مطالب را مشاهده کرد. این نمودار درختی برای حرکت بین مطالب در فایل word بسیار مفید است. برای حرکت بین شکل ها، جدول ها، رابطه ها و ... از پنل Navigation کنار قسمت search روی مثلث کوچک کلیک شود.
وحدت رویه وجود داشته باشد و همه جا از یک نام برای یک مفهوم استفاده شود. مثلا فقط از رابطه استفاده شود. (نه اینکه یکجا رابطه، یک جا فرمول، یک جا تساوی و ... نوشته شود)
اگر تیترهای مطالب پایان نامه همگی style بندی شده باشند (از تب Home)، به سادگی می توان فهرست مطالب را با استفاده از تب References گزینه Table of Contents به ابتدای پایان نامه اضافه نمود تا دستی انجام نشود. همچنین فهرست شکل ها را نیز می توان به همین طریق به راحتی با استفاده از Insert Table of Figures اضافه کرد.
برای عنوان انگلیسی و چکیده انگلیسی از یک مترجم متخصص استفاده شود تا قواعد گرامری درست رعایت شود.
پس از نگارش هر فصل و مطالعه دقیق آن و اطمینان از صحت نگارش، پرینت فصل را برای چک به استاد راهنما تحویل داده و پس از تایید استاد به سراغ فصل بعد بروید.
حتما دانشجو پس از نگارش کامل پایان نامه، حداقل یک بار خودش دقیق و کامل از ابتدا تا انتهای پایان نامه اش را با حوصله مطالعه کند و از صحت نگارش خود مطمئن شود و در نهایت آن را به استاد راهنما تحویل دهد.
فهرست بندی / فرمت بندی عناوین پایان نامه و مقاله:
استخراج مقاله از پایان نامه:
آموزش های مندلی (اختصاصی سایت):
ابزار آموزشی مفید برای پایتون
ابزار مفید Machine Learning با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون: scikit
این ابزار به شما امکان پیاده سازی مباحث یادگیری ماشین را با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون را می دهد. دارای API مخصوصی است که توسعه برنامه کاربردی را آسان می کند. استفاده از این ابزار نیازمند دانش زبان برنامه نویسی پایتون و نحوه کار با API ها می باشد.
ابزار مفید Accord که با استفاده از آن می توانید الگوریتم های machine learning رو به راحتی با c#.net پیاده سازی کنید: